• Subcribe to Our RSS Feed

Co do herbaty

Jan 4, 2015   //   by admin   //   Warto wiedzieć  //  No Comments

Cukier – W mniemaniu herbacianych smakoszy barbarzyństwem jest słodzenie herbacianego naparu. Niektóre herbaty po posłodzeniu tracą większość właściwości zdrowotnych. Jeśli jednak chcemy herbatę posłodzić, używajmy cukru kandyzowanego, który nie tylko wygląda bardziej elegancko, ale w mniejszym stopniu wpływa na utratę zdrowotnych właściwości. Cukier zdecydowanie bardziej pasuje do herbat czarnych niż zielonych.
Śmietanka i mleko – pasują do ciężkich czarnych herbat. Herbaty Assam świetnie komponują się ze śmietanką. Jednak w Darjeeling Flush mleko czy śmietanka zabiłyby delikatny smak naparu. Lepiej nie dodawać ich także do herbat zielonych
Cytryna – Pasuje zwłaszcza do herbat chińskich, które dzięki niej zyskują prawdziwie orzeźwiający smak. Trzeba jednak uważać, aby cytryny nie przedawkować.


Leave a comment