• Subcribe to Our RSS Feed

Herbata Chai Masala

Jan 6, 2015   //   by admin   //   Przepisy  //  No Comments

Opis:

Napój narodowy z Indii. Spożywany w dużych ilościach przez mieszkańców Indii. Chai Masala przygotowywana jest z herbaty zielonej lub czarnej indyjskiej – np. Assam, Nilgiri, Darejeeling oraz wielu przypraw. Zawiera TEINĘ, o działaniu podobnym do kofeiny. Kompleks witamin i teiny pobudza układ nerwowy i podnosi koncentrację oraz nastrój, polecana zarówno w okresie upałów jak i chłodów. Parzenie herbaty indyjskiej to piękny rytuał. Przygotowywanie w ozdobnym czajniczku i szklaneczkach oraz podanie na pięknej tacy, sprawia wiele przyjemności i jest niezapomnianym wspomnieniem z podróży do Indii. W Europie zdobywa coraz większą popularność ze względu na bogactwo właściwości i orientalny smak.

Składniki:

  • Przygotuj przybory: ozdobny czajnik, szklaneczki, taca, łyżka,
  • moździerz, palnik do podgrzewania, garnek 0,5 litrowy, sitko.
  • Przygotuj składniki: herbata czarna, świeży imbir, kora
  • cynamonu, 1 łyżka stołowa kardamonu, goździków, całego anyżu, 0,5 łyżki czarnego pieprzu, cukier, mleko.

Przyrządzanie:

Do moździerza wsyp: cynamon, kardamon, goździki, anyż, pieprz, 2 łyżki stołowe świeżego imbiru i rozgnieć całą Masalę.

  • Zagotuj 0, 3 litra wody w garnku. Do gotującej wody dodaj całą Masalę. Gotuj na średnim ogniu aż do zawrzenia.
  • Dodaj 3 łyżki stołowe herbaty czarnej np. Assam, Nilgiri, Darjeeling.
  • Podgotuj na średnim ogniu aż do zawrzenia. Zestaw 1-szy raz i dodaj mleka do zapełnienia garnka.
  • Podgotuj na średnim ogniu aż do zawrzenia. Zestaw 2-gi raz i dodaj ok. 3 łyżki cukru lub miodu.
  • Dokładnie wymieszaj esencję i podgotuj aż do zawrzenia. Zestaw 3-ci raz. Przecedź przez sitko wlewając do czajnika.
  • Nalej Chai Masala z wysoka do szklaneczek w celu powstania turbanu.
  • Rozkoszuj się złożonym, słodkim smakiem i aromatem herbaty indyjskiej. Wskazówka: Picie herbaty Chai Masala pozwala zwalczać infekcje i wirusy, dlatego warto pić ją w okresie jesieni i zimy.


Leave a comment