• Subcribe to Our RSS Feed

Herbata zielona

Herbata zielona pochodzi z tej samej rośliny co herbata czarna. Różni się ona od herbaty czarnej tylko tym, że nie została poddana procesowi fermenacji. Świeżo zebrane liście poddaje się więdnięciu, parowaniu, zwijaniu i suszeniu. W wielu regionach, wysokiej klasy zielone herbaty produkuje się jeszcze klasyczną, starożytną metodą, wykonując wszystkie czynności ręcznie. Ma ona smak bardziej gorzki niż herbata czarna, a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowożółtej lub słomkowej. Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Napar z zielonej herbaty bogaty jest w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki. Coraz popularniejsze stają się herbaty zielone aromatyzowane dodatkami w postaci kwiatów czy owoców.
Chiny

  • Chun Mee

Zielona herbata z chińskiej prowincji Chun Mee, daje przejrzysty, jasnożółty napar o gładkim smaku. Pić czystą lub z miętą jako orzeźwiający napój.

  • Pi Lo Chun (Nefrytowa Spirala Wiosny)

Jedna z najsławniejszych i najrzadszych chińskich herbat. Duże liście i pączki są ręcznie zwijane w maleńkie spirale. Żółtozielony napar ma niepowtarzalny, świeży słodkawy aromat. Herbata nadzwyczajnej jakości na specjalne okazje. Parzyć 3-4 min w temp. 70-75 stopni C.

  • China Sencha

Uprawiana w Chinach herbata typu japońskiego – Sencha. Daje klarowny napar o miodowym kolorze. Delikatna w smaku i zapachu. Ułatwia trawienie, bogata w witaminę C.

  • Yunnan green

Zielona herbata z chińskiej prowincji Yunnan produkowana jest tam od ponad 1700 lat. Liście tej herbaty poddawane są delikatnej obróbce, mają regularny kształt i zielonkawy kolor. Daje bardzo smaczny napar o wyrafinowanym smaku i aromacie.

  • Lung Ching (Smocze Źródło)

Wspaniała zielona herbata z miasteczka Dragon Well, słynąca z dużych i długich liści. Zdobyła złoty medal z palmami M.I.S.J. w 1988 roku. Daje lekki aromat i pełny smak. Napar ma przejrzystą żółtą barwę i słodkawy posmak. Pić bez dodatków jako napój orzeźwiający lub ułatwiający trawienie po posiłku. Parzyć 3 min w temp. 70-75 stopni C.
Wietnam

  • Vietnam Che ngon So

Bardzo wysokiej jakości herbata z delikatnie zrolowanych liści. Posiada jasny, bardzo aromatyczny napar o pełnym i wyjątkowym smaku.
Japonia

  • Japan Gyokuro Fudjijama

Najwyższej jakości zielona herbata z Japonii. Jej igiełkowate liście są zakrywane w 90% w okresie dojrzewania dlatego mają zwiększoną zawartość chlorofilu. Mają ciemnozielony kolor i mniejszą zawartość taniny co powoduje, że herbata ma subtelniejszy i bardziej słodkawy smak. Do picia na specjalne okazje, po jedzeniu lub jako oczyszczający, orzeźwiający i dodający energii napój. Parzyć 1,5–2 min. w temp. 50-60 stopni C.

  • Tamaryokucha

Jeden z japońskich specjałów herbacianych. Składa się z ciemnozielonych, dłuższych liści. Napar posiada jasnozielony kolor. Charakteryzuje się bardzo delikatnym, słodkawym smakiem.

  • Genmaicha

Specjał z Japonii – zielona herbata Bancha z dodatkiem palonego ryżu. Przyjemny, orzeźwiający napar o lekko pikantnym smaku. Do picia o każdej porze dnia, zwłaszcza do lekkich potraw. Parzyć ok. 1 min.